Yangın olayları ciddi boyutta maddi hasarlara sebebiyet verirken can kayıplarına da yol açabilecek yüksek hadiseler olarak bilinir. Yangın esnasında yaralanmalar, duman ve zehirli gazların solunumuyla birlikte ciddi sağlık sorunları meydana gelirken ölümcül sonuçlarla da karşılaşılmaktadır. Dolayısıyla maddi boyutunun yanında manevi boyutuyla da sarsıcı etki yaratan duruma karşı yangın güvenliği son derece önemlidir. Farklı sebeplerden ötürü meydana gelebilen bu duruma karşı yangın önlemleri alınması gerekir. Çoğu zaman ihmalden dolayı meydana gelebilen olaylara karşı tedbirler alınmalı yangınların minimum düzeye indirilmesi gerekmektedir.

Yangının Sebepleri Nelerdir?

Yangının meydana gelebilmesinde birden fazla sebep olabilmektedir. Ancak başlıca sebepler arasında tedbirsizlik gelir. Örneğin LPG tüpleri ve ısıtma sistemlerinin yanlış kullanımdan kaynaklanan hatalar baş sebepler olarak gösterilebilir. Bununla birlikte binalarda bulunan kalorifer borularının düzenli olarak temizlenmemesi de yangına sebep olabilir. Dolayısıyla boruların düzenli olarak temizlenip yangın önlemleri alınması gerekir. Alınan tedbirlerin uygulanması durumunda yaşanabilecek en ufak olayların önüne geçilebilir.

Yangın önlemleri konusunda bilinçsiz hareket edip bilgi sahibi olmamak da yangının boyutunu ciddi derecede artırır. Bu hususta nasıl önlem alınması gerektiğinin bilinmemesi konusu başta olmak üzere elektrikli ev eşyalarının kullanımı, ısıtma sistemlerinin yanlış kurulup yerleştirilmesi gibi sebepler yangına davetiye çıkarabilmektedir. Yangın güvenliği sağlanamamasının sebeplerindeki büyük kısmın insan faktörü olduğu sık sık vurgulanmaktadır. Günlük hayatta bile evden çıkarken prize takılı fişi, ocağı ve tüpü açık bırakıp izmaritleri yere atmak son derece dikkat edilmesi gerekilen hususlar arasındadır.

Yangın önlemleri ne kadar fazla dikkate alınırsa alınsın, bazen elde olmayan sebeplerden ötürü yine meydana gelebilmektedir. Örneğin kazalar sonucunda yangın felaketleri yaşanabileceği gibi yıldırım düşmesi gibi doğal olaylardan kaynaklanan yangınlar da çıkabilmektedir.

Yangın için Alınabilecek Önlemler Nedir?

Yangın önlemlerinin bilinmesi ve meydana gelebilecek felaket öncesinde alınacak önlemler en az hasar için bile önemlidir. Yangından korunma olayı yapısal ve organizasyon bakımından korunmak olmak üzere ikiye ayrılır. Yapısal korunmada binalar için yanmaz ve yanmayı engelleyen malzemeler tercih edilmelidir. Aynı şekilde yangın bölümleri oluşturularak kısa yangın çıkış noktaları oluşturulmalıdır. Organizasyon bakımından yangından korunma durumunda ise iş yeri binalarında bilinmesi gerekilen kurallar olmalıdır. Bina yönetiminin yangın durumuna karşı bilgili ve donanımlı olup gerekli kuralları uygulaması gerekir. Korunma sistemi denetimleri aksamadan denetlenmeli ve yangın tatbikatları düzenli olarak uygulanmalıdır.  

Yangın Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yangın anında yapılması gerekenler can kayıplarının önüne geçilmesi için son derece önemlidir. Kişilerin yangınla karşılaşması durumunda yapması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • İlk olarak böyle bir durumda kişilerin soğukkanlı olmaya çalışması gerekir.
  • İtfaiye en kısa sürede aranıp yangının bildirilmesi ve ihbar edilmesi gerekir.
  • İtfaiye ekipleri gelene kadar yangının meydana geldiği ortamdan olabildiğince uzak kalmak gerekir.
  • Yangından uzaklaşmanın mümkün olmadığı durumlarda kapı ve pencerelerin açık bırakılıp ortamın havalandırılması gerekir.
  • Aynı şekilde nefes alırken ıslak bez yardımıyla ağız ve burun örtülmeli zehirli gazların solunmamasına gayret gösterilmelidir.

Yangın Söndürme Yöntemleri Nelerdir?

Yangın söndürmenin birden fazla yöntemi bulunur. Bunların başında soğutarak söndürme ilkesi vardır. Bu yöntemde yapılabilecekler oldukça basittir. Suyla yangın yerine müdahale edip yanıcı olan maddenin ısısını almak hedeflenir. Aynı şekilde yanıcı maddeyi dağıtarak da alevi ve şiddetini dindirebilirsiniz. Bilinen bir diğer yöntemlerden biri de havayı kesmektir. Örtme, boğma ve yanıcı maddenin ortadan kaldırılması yolu da yangın söndürme işlemlerindendir. Boğma işlemiyle yangın ve havanın ilişkisi kesilerek yanıcı maddenin ortamdan uzaklaştırılması da işe yaramaktadır.

İlginizi Çekebilir→ Yangına Dayanıklı Kapıların Bakımı ve Servisi