İnsan ve çevre sağlığını tehlikeye sokan yangınlar doğal bir felaket olarak kabul edilmekle birlikte yangın sınıfları olarak adlandırılmaktadır. Yeterli önlemlerin alınmadığı durumlarla birlikte yakıcı ve yanıcı maddelerin bilinçsiz şekilde kullanılmasında yangının meydana gelmesi kaçınılmazdır.
Ufak olarak görülen kıvılcımlar bile büyük yangınların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla yangınların çıkmaması için çeşitli önlemler alınıyor olsa bile bazı durumlarda yangınların önüne geçmek neredeyse imkansız hale gelir. Bu gibi durumlarda yangın sürecini en iyi şekilde yönetmek yangının çıkmasını engellemek kadar önem arz eder. Yangın sürecinin profesyonel, başarılı ve verimli şekilde yürütülmesi için mutlaka yangın sınıfları hakkında bilgi sahibi olmak yeterli donanımı elde etmek gerekir.
Yangın Neden Kategorize Edilir?
Çok daha kapsamlı ve detaylı anlatılan yangın sınıfları genellikle 6 farklı gruplandırmayla açığa çıkar. A sınıfı yangınlar tek başına yetersiz olmakta B, C,D,E ve F olarak da çeşitlendirilmektedir. Yangın sınıfları nelerdir sorusuna yangınların 6 farklı sınıfta gruplandırıldığına dair yanıt vermek mümkündür. Sınıflandırmaya tabi olan yangınların tamamı tehlike ve kullanılacak yöntem açısından birbiriyle aynı olmaktadır.
Yangın sınıfları ile ilgili karıştırılan önemli detaylardan biri de yangının hafifliğidir. Hafif olarak atlatılabilecek bir yangın sınıfının mevcut olmadığını bilmeli, sınıflandırmanın neye göre yapıldığını tespit etmek gerekir. Bu sebeple yangın sınıfları kategorilerinin yapılmasını sağlayan en önemli faktörlerden birinin yangına nasıl müdahale edileceğinin tespitidir. Müdahaleyi çok daha kolay hale getiren sınıflandırma sayesinde olası felaketlerin daha kısa sürede önüne geçebilir, yangın boyutunun daha fazla büyümeden ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
Yangınlar Kaç Sınıfa Ayrılır?
Yangınlar en temelde insan sağlığını ve mal güvenliğini tehdit altına sokan felaket olarak tanımlanır. Özellikle gerekli önlemlerin alınmaması ve duruma etkili şekilde müdahale edilmemesi durumlarında kayıpların ciddi boyutlara ulaştığı gözlemlenir. Yanıcı maddelerin çeşidine bağlı olarak yangın sınıfları birbirinden ayrılır. Bu sınıflama şu şekildedir:
A Sınıfı Yangın
A sınıfı yangın nedir sorusu kategoride ilk sırada gelir. A sınıfı yangınlar olarak adlandırılan yangınlar temelde bu felaketin ana sınıfıdır. Katı maddelerin yanması sonucu meydana gelen yangınlar A sınıfı yangınlar olarak adlandırılır. Özellikle odun, koltuk ve kağıt gibi maddelerin veya eşyaların yanması sonucunda meydana gelen yangınlar A sınıfı içerisine dahil edilir. Bu sınıftaki yangınlarla mücadelede en önemli aşama hava akışının kesilmesidir. Hava akışının kesilmesinden sonra su ya da kuru toz söndürücüler tercih edilerek yangına son verilir. Bununla birlikte yangın söndürme ekipmanlarına dahil olan sıvı söndürücüler de A sınıfı yangınlar içinde kullanılmaktadır.
B Sınıfı Yangın
B sınıfı yangınlar yanıcı etki gösteren sıvı maddeden dolayı meydana gelen yangın tipini içerir. Alkol ve benzin gibi maddelerin etkileşime girmesi sonucunda oluşan yangınlar B sınıfı yangın ne demek sorusunun cevabını oluşturur. Bu tür yangınlara müdahale ederken de önemli ola unsurun hidrojen ve oksijen gazı olduğu göz ardı edilmemelidir. Şayet yangının olduğu bölgede hidrojen ve oksijen gazının yoğun olarak görülmesi yangını önlemek açısından zor bir durumdur. Yangın söndürme işlemlerinde su kullanılması B sınıfı yangınlar için önerilmemekte, kimyasal ve kuru toz köpükler tavsiye edilmektedir.
C Sınıfı Yangın
C sınıfı yangınlar yanıcı gaz maddelerinden kaynaklanan yangınlar olarak değerlendirilmektedir. Bu sınıfta yer alan yangınların genel olarak metan, asetilen, hidrojen ve bu menşeiye bağlı gazların etkileşiminden dolayı çıktığı bilinir. Gaz menşei bazlı olan C sınıfı yangınlara açık havada müdahale etmek oldukça zordur. Şayet kapalı bir alanda bu yangın çıkıyorsa mekanın etrafını çevreleyen hava alışverişini en aza indirmek gerekir. Hava molekülleri çok hızlı hareket ettiğinden dolayı yangını kontrol altına alıp söndürmek bir hayli zordur. Dolayısıyla etkileşimi en aza indirmek için kimyasal toz söndürücülerden yardım almak gerekir. Çünkü toz söndürücü içerisindeki yapılar, hava moleküllerine yapışır akışı engelleyecektir.
D Sınıfı Yangın
Yangınlar kaç sınıfa ayrılır sorusuna verilebilecek yanıtların arasında D sınıfı yangın çeşitleri bulunur. D sınıfı yangınlar söz konusu olduğunda metallerin başrolde olduğu bilinmelidir. Sıcaklık koşulunun etkili olduğu metaller aşırı sıcak ortamlarda eriyerek zamanla yangının çıkmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla D sınıfı yangınlara müdahalede bulunurken kullanılacak olan malzemelerin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması gerekir. Yangın tüpü başta olmak üzere hortum ve araçların sıcaklıkla etkileşime girdiğinde bozulmaması gerekir. Bu tür yangınlarda hidrojen kaynaklı içerik söndürücülerin kullanılması tavsiye edilmemektedir.
E Sınıfı Yangın
E sınıfı yangın ne demek sorusu İSG yangın ne demek olarak da sorulmaktadır. Elektrikli olarak çalışan cihaz veya tesisatlarda meydana gelen arızalar E sınıfı yangınları açığa çıkarır. Söndürme işlemlerinde su kullanılması yanlıştır. Suyun iletken özellik göstermesi elektrik çarpmasını açığa çıkarır. Dolayısıyla E sınıfı yangınlar için mutlaka ısı direncine sahip eldivenler kullanıp, içerisinde karbondioksit bulunan söndürücüler tercih edilmelidir.
F Sınıfı Yangın
F sınıfını yangın ne demek sorusu da en çok merak edilen sınıflandırmalardan biridir. Günlük hayatta sıklıkla meydana gelebilen bu yangın türünde pişirme aletlerinde kullanılan yağlar ön plana çıkar. Örneğin, ev ve restoran mutfaklarında çıkan yangınlar F sınıfı yangınlar olarak değerlendirilir. Yemek yapılan pişirme aletlerinde yağların yüksek sıcaklıkları bulması sonucunda açığa çıkan yangını söndürmek için su kullanılmaması gerekir. Bunun yerine yine ısıya dayanıklı eldiven takılmalı, toz veya sulu kimyasal söndürücüler tercih edilmelidir.
İlginizi Çekebilir→ Yangına Karşı Koruma Sağlayan Kapı Özellikleri ve Standartları